Google heeft een tijdje geleden aangekondigd dat zij de nieuwe How-To & FAQ Schema Code (onderdeel van Google Structured Data) in Google Search en Google Assistant zullen gaan ondersteunen; hierdoor kunnen webmasters hun positie op de ranglijst van zoekmachines (SERP’s) verder verbeteren en gebruikers meer toegang bieden tot inhoud van websites.

De implementatie van deze FAQ Schema Code leidt niet tot hogere posities; het kan leiden tot het vergroten van meer visuele aanwezigheid binnen uw doel-SERP, wat leidt tot een hogere klikfrequentie, waardoor u het concurrentievoordeel ten opzichte van uw rivalen behoudt.

Handleiding hoe je FAQ Schema Code kan toevoegen aan elke pagina met Google Tag Manager

In deze handleiding laat ik u zien hoe u de FAQ Schema Code op elke webpagina kunt toevoegen, testen en valideren zonder de noodzaak van een ontwikkelaar of codeerkennis!

Ik heb al gezien dat early adopters ten volle kunnen profiteren van deze markup, waarbij FAQ’s behoorlijk prominent worden weergegeven voor zeer commercieel doorzochte zoekwoorden:

Voorbeeld:

compare cheap house insurance

 

Zoekwoorden faq voorbeeld

Voordat we ingaan op de implementatie, is het belangrijk om het onderstaande citaat van Google te lezen:

“Using structured data enables a feature to be present, it does not guarantee that it will be present. The Google algorithm tailors search results to create what it thinks is the best search experience for a user, depending on many variables, including search history, location, and device type. In some cases, it may determine that one feature is more appropriate than another, or even that a plain blue link is best.”

— Google: https://developers.google.com/search/docs/guides/sd-policies

Stap 1: Zorg ervoor dat uw inhoudsstructuur op de pagina voldoet aan de richtlijnen van Google

De eerste stap is eenvoudig; De inhoudsstructuur op uw pagina moet voldoen aan de richtlijnen van Google voor veelgestelde vragen over veelgestelde vragen (rich snippet) die binnen de SERP’s voor uw website worden weergegeven.

Google heeft een duidelijk gedefinieerde lijst als het gaat om FAQ gestructureerde gegevens; hieronder is een screenshot van wat je wel en niet moet doen.

 

Content richtlijnen Google

Hieronder staat een FAQ die correct zijn gestructureerd, gevalideerd en weergegeven binnen SERP’s.

 

FAQ op website

Te vinden op : https://www.comparethemarket.com/home-insurance/

Om FAQ-schema correct te valideren, moet de inhoud zich binnen de broncode van de HTML-pagina bevinden, maar ook toegankelijk zijn voor gebruikers.

Stap 2: Maak de benodigde JSON-LD-code

Nu is het tijd om de eigenlijke code te maken die nodig is voor de veelgestelde vragen om binnen de SERP’s te verschijnen.

JSON-LD is een scripttaal waarmee uitgevers essentiële informatie kunnen doorgeven aan zoekmachines en is de voorkeursmarkering van Google voor gestructureerde gegevens. Over het algemeen is de code voor FAQ-schema super eenvoudig te maken; u hoeft alleen maar te zorgen dat de kopie exact hetzelfde is als op de webpagina.

FAQ Schema Code voorbeeld:

FAQ Schema Code voorbeeld

Download het gezipped textbestand met de FAQ Schema Code

of gebruik de Schema Markup Generator

of als je WordPress als cms hebt: Faq-schema-for-pages-and-posts plugin

Wanneer u uw eigen JSON-LD-code maakt, moet u de bovenstaande elementen wijzigen om u te houden aan uw exemplaar op veelgestelde vragen.

Als standaard toont Google alleen de eerste drie vragen, maar dat kunnen er ook meer zijn met een maximum van tien. Onderaan de lijst plaats Google een View More link naar de rest van de FAQ op je website.

Tip: Zorg dat in deze vragen links zitten naar je website.

Live faq met schema code

Het implementeren van schema via Google Tag Manager is niet de ideale methode. Dit moet op sjabloonniveau worden gedaan, vooral als u dit op honderden pagina’s wilt schalen. Als u WordPress Gutenberg gebruikt, heeft Yoast SEO hier een handleiding over gemaakt.

Ik raad echter aan deze methode te gebruiken als uw ontwikkelaars een back-up van fixes hebben om doorheen te komen of als u beperkte toegang hebt tot het ontwikkelplatform. Ik heb ondervonden dat deze manier van implementeren meestal de meest kosteneffectieve en snelste manier kan zijn.

Stap 3: Google Tag Manager instellen en testen

  1. Open eerst Google Tag Manager en ga naar variabelen in het menu aan de linkerkant, klik rechts op de blauwe knop Configuren en zorg ervoor dat u “Page Path” hebt geselecteerd.
  2. Volgende stap, klik terug naar Overview en selecteer “Een nieuwe tag toevoegen”.
  3. Geef de tag een naam die relevant is voor de toekomst. Selecteer vervolgens de aangepaste FAQ structured data voor het HTML-tag en plak deze in de code die u hebt gegenereerd.
  4. Dan moeten we ervoor zorgen dat deze code alleen op de juiste bestemmingspagina wordt geactiveerd; om dit te doen, moeten we een trigger creëren.
  5. Benoem de trigger zo dat u deze trigger gemakkelijk kunt herkennen, bijvoorbeeld ‘SEO Pageview’ en kies vervolgens de trigger Page View in de lijstopties.
  6. Zorg ervoor dat je na selectie op “Some Page Views” klikt, wat je nog meer opties zal geven.
  7. Kies “Page Path” en selecteer “equals” en voer de URL-slug in.
  8. Klik op Save en opnieuw Save en zo maakt u de relevante code-instellingen. We moeten dit echter testen voordat we het in een live omgeving publiceren.
  9.  Nu komt het opwindende deel, testen en validatie! Klik op ‘Preview’ in de rechterbovenhoek, waardoor een oranje balk wordt weergegeven.
  10. Vervolgens laadt u op een ander tabblad uw website en ziet u de tag die u hebt gemaakt worden weergegeven onder ‘Tags Fired On This Page’.
  11. U kunt vervolgens in de tag klikken en de relevante code bekijken die u met de trigger hebt toegevoegd.
  12. Ik raad aan te navigeren naar een andere pagina om ervoor te zorgen dat deze de code niet activeert op andere pagina’s, omdat dit Google zal verwarren.
  13. Zodra u tevreden bent met de tags die op de juiste pagina’s worden geactiveerd, moet u uw werkruimte publiceren, zodat de tags worden geïmplementeerd in de live-tagmanager op uw website.

Spannend !

Ga naar de Rich Results-tool van Google en voer de URL (‘s) in die u hebt toegevoegd aan het FAQ-schema: https://search.google.com/test/rich-results

Als u alles goed hebt gedaan, ziet u een groen vinkje naast ‘Veelgestelde vragen’ en kunt u een voorbeeld bekijken van hoe de pagina eruit zou zien binnen SERP’s.

De bovenstaande stappen kunnen worden genomen om elk type schema op uw website te implementeren zonder de noodzaak van een ontwikkelaar, wat een enorm pluspunt is voor ons SEO’s met client / ontwikkelingsbeperkingen. Google heeft een enorme bibliotheek met rich snippets die ze ondersteunen.

Conslusie

Google lijkt op dit moment te verlangen naar dit soort markeringen en beloont websites die hiervan gebruik maken. Dit is zakelijk zinvol, omdat ze proberen meer informatie te verkrijgen voor hun steeds groter wordende assistent-technologie.

Een bezorgdheid dat sommige gebruikers mogelijk hebben, is dat u alle informatie rechtstreeks vanuit de SERP toegankelijk maakt, wat mogelijk niet tot een klik op de website leidt.

Naar mijn mening zijn er echter keer op keer andere rich snippets die bewezen hebben om het klikfrequentiepercentage daadwerkelijk te verhogen, dus ik raad nog steeds aan om op deze trein te springen. Als u dit niet gebruikt, kunt u er zeker van zijn dat uw concurrenten dat zullen doen!

In de toekomst vermoed ik dat Google veel selectiever zal worden wanneer dit type markup wordt weergegeven naarmate het meer wijdverspreid wordt, omdat dit een aanzienlijk nadeel kan zijn voor andere websites binnen de SERP’s. Het is interessant om na te denken over wat er zou gebeuren als alle toptien resultaten deze markup zouden gebruiken om vergelijkbare vragen te beantwoorden; hoe zou Google beslissen welke website het verdient om getoond te worden? Of zou Google ervoor kiezen om helemaal niets te laten zien vanwege een hoge concurrentie?

Achteraf gezien zou ik willen dat ik meer tastbare gegevens had over hoe effectief het toevoegen van deze markup is aan het verbeteren van uw klikfrequentie binnen SERP’s. Ik zal dit bij al mijn klanten meten en zal dit in de toekomst rapporteren.

Notitie: Dit is een naar het Nederlands vertaald artikel van Rhys Davies. Het waardevolle artikel wil ik hierbij graag met jullie delen.